Resurse

   Elemente de criptografie

  Securitatea informaţiilor este complexă. Printre obiectivele securităţii informaţiei se numără şi  diminuarea/eliminarea riscurilor de distrugere accidentală sau voită a informaţiilor şi limitarea/interzicerea accesului neautorizat la acestea. Dacă ne referim la mediul virtual  (sistemele de calcul) problema devine şi mai complicată, deoarece informaţiile/datele  necesită protecţie dar în acelaşi timp trebuie să fie disponibile uzilizatprilor autorizaţi.

  Obiectivele de protecţie amintite anterior pot fi atinse prin codificare (criptare) a  informaţiilor. Această soluţie este eficientă atunci când memorarea sau transmiterea acestora se efectuează prin medii nesigure utilizând metode specifice.

  Criptarea conferă protecţie informaţiei transmise prin diferite medii de transmitere, protejate sau neprotejate. În acest scop emiţătorul alege un algoritm/mecansim  de criptare.

  Criptografia urmăreşte două obiective principale:

  Algoritmi criptografici simetrici
   

  La baza algoritmilor criptografici simetrici, a celor care folosesc pentru criptare/codificare o singură cheie secretă, stau algoritmii bazaţi pe transpoziţie şi substituţie.

  Este sigură parola ta?

  "Asigurăte că utilizezi o parolă puternică" - acesta este un mesaj întâlnit destul de des şi constant în mediul online. În continuare am să încesrc să îţi prezint câteva idei despre cum să  creezi o parolă puternică - și, mai important, cum să ţi-o aminteşti fără a o nota.

  Cifrul lui Caesar

  Este un algoritm de criptare de transpoziţie, monoalfabetic  pentru care textul clar este construit din literele alfabetului latin A−Z, iar  cheia de cifrare este reprezentată de un număr întreg K ∈ {0, . . . , 25}, semnificând pasul transpoziţiei. În etapa de preprocesare, caracterul 

  © 2018 Virtual-academy.ro