Dacă intenţionezi să vizitezi Belgia îţi voi descrie mai jos experianţa mea, alături de câteva informaţii pe care să le utilizezi dacă ai nevoie:
Obiective de interes pe care le-am planificat pentru aceasta sunt descise în pagina următoare: Obiective Belgia
Planul călătoriei a presupus vizitarea oraşelor: Bruxelles, Bruges, Gent, Anwers, Mechelen, Mons, Tournai.

Informatii Generale
Să începem:
1. Transport cu avionul
Cu avionul ajungi cel mai repede. Gasesti oferte, inclusiv la companiile low-cost. Atentie cand alegeti planul tarifar, de multe ori low-cost poate fi mai scump ca un bilet la clasa economic. Mai nou, companiile low-cost nu mai ofera fără costuri suplimentare bagajul de mana (55 x 40 x 20 cm , care poate fi luat in cabina). Dacă achiziţionezi din timp biletul de avion poate costa între 80 şi 200 Euro. În cazul companiilor low-cost acestea operează pe aeroportul Charleroi ( Bruxelles Sud). De acolo ai la dispoziţie un transport auto, destul de convenabil la 5 Euro o călătorie. Biletele le poţi achiziţiona online de aici:https://www.flibco.com/en. Imediat de la ieşirea din aeroportul Charleroi se află terminalul Shuttle Flibco. În Bruxelles recomand să cobori la staţia terminus, Garre du Midi, care reprezintă un nod de transport complex: autobuz, metrou şi tramvai, de unde vei putea ajunge la destinaţia dorită. Există şi varinata taxi sau Uber pentru cei care doresc să cheltuie mai mulţi bani pe transport.
Recoman alegerea unei curse aeriene cu plecare dimineaţa din România şi retur cât mai târziu. În acest mod veţi avea mai mult timp la dispoziţie. De obicei hotelurile acceptă depozitarea temporară a bagajelor la recepţie, fără taxe suplimentare ( dacă ajungeţi înainte de ora checkin sau dacă plecaţi mai târziu de ora checkout).
Dacă vei călători cu maşina, trebuie să iei în calcul şi costul parcării. În Bruxelles parcarea reprezintă o problemă. Poţi găsi parcare la hotel, contra unei sume de la 8-30 Euro pe zi, sau poţi folosi o parcare privată, care poate fi mai ieftină. O astfel de parcare poţi găsi aici .Parcare privată Bruxelles
Pentru a vizita o parte din Belgia (principalele oraşe) recomand închirierea unei maşini, măcar pentru 3 zile, aproximativ 80 Euro pe zi, la care se adaugă combustibilul, mai ales dacă sunteţi mai mult de 2 persoane. Pentru închiriere autoturism este obligatoriu să aveţi un permis de conducere auto valid categoriei auto şi un card de credit pe numele titularului permisului de conducere ( de altfel care trebuie să fie şi persoana care închitiază maşina). Eu am folosit www.rentalcars.com/
Atenţie la alimentarea cu combustibil.
Majoritatea staţiilor de benzină sunt selfservice. Dacă alimentaţi de la o astfel de staţie trebuie să ştiţi că se poate utiliza pentru plată doar card bancar şi trebuie să aveţi disponibil cel puţin 125 Euro la o alimentare. Această sumă se va bloca pe card şi se va debloca (mai puţin comntravaloarea combustibilului alimentati) după câteva zile - între 7-15 zile.
Sfat: alimentaţi cât se poate de rar, cu o cantitate maximă de combustibil (full).
2. Cazare
O variantă de cazare, pentru un buget mediu,Hotel Meininger, cu preturi de aproximativ 80 Euro/camera double, cu mic dejun inclus. Există şi variante mai ieftine, pentru mai multe persoane în cameră la acelaşi hotel. Hotelul este relativ bine amplasat, aproape de mijloacele de transport în comun şi la 15-20 minute de mers pe jos de zona centrală. Rezervarea am realizat-o prin www.booking.com, prin intermediul căruia putetţi căuta şi rezeva locul de cazare ( puteţi alege cu mic dejun inclus şi cu posibilitatea anulării fără costuri suplimentare - recomand, chiar dacă este cu 5-10 % mai scump).
După ce te-ai cazat, gata de explorat oraşul.
3. Unde mâncăm
Alegerea unei cazări la un hotel cu mic dejun inclus ( de preferat tip bufet) este cea mai bună alegere. În apropierea hotelului există mici magazine de cartier, bine aprovizionate, pentru a vă putea asigura pachete de mâncare pentru excursiile în afara oraşului. Există şi magazine DelHaize ( Mega Image de la noi), marcat de asemenea pe hartă.
Seara am ales să mâncăm la un restaurant local unde să "gustăm" berea locală. Vă indic mai jos câteva din locurile unde am fost şi ne-a plăcut:
- pui la rotisor, în diferite varinate şi dimensiuni ( sfert, jumătate sau întreg). Chiar dacă sunteţi mai mulţi, recomand să alegeţi fiecare un sfert sau cel mult jumătate. Găsiţi mai multe detalii aici:http://www.kipkot.be/
- paste, burgeri şi evident bere de toate tipurile la Manhattn's burger, locaţia iar aici găsiţ mai multe informaţii Manhattns
- dacă sunteţi amatori de cartofi prajiţi ( frites) şi nu numai, găsiţi un loc imediat lângă Manhattn's, Fritland.
Vă recomand să alegeţi un local mai departe de zona centrală, unde preţurile sunt mai mici la aceeaşi calitate.
De asemenea, dacă sunteţi cu autoturism şi puteţi ieşi în afara oraşului Bruxelles, puteţi vizita depozitul fabricii de ciocolată Neuhaus. Se află la adresa Neuhaus Chocolate Shop, de unde puteţi cumpăra la preţuri acceptabile ciocolată Neuhaus. De asemenea, puteţi gusta ciocolata expusă în depozit. Atenţie la termenul de valabilitate ( ciocolata suspect de ieftină este aproape de expirarea termenului de valabilitate).
4. Bere
Evident următoarea întrebare este unde bem bere? În toate localurile amintite mai sus găsiţi o gamă variată de bere. Dacă sunteţi amatori de a degusta diferite sortimente aveţi ocazia să o faceţi.
- Halles Saint-Gery este o astfel de locaţie, locaţia sa este aici, unde puteţi alege diferite sortimente de bere, la diferite preţuri şi dimensiuni, dare puteţi să şi mâncaţi.
- Moder Lambic Fontains, un loc formidabil cu sortimente trăsnite de bere, locaţia aici. Atenţie: în această locaţie se serveşte doar bere la care se poate adăuga mici gustări ( brânzeturi, snacks, ceva salate uşoare). deci, dacă vreşi bere aici e locul ( ieftine , scumpe, diferite amestecuri, etc)